Circuitul încrederii și al speranței

Proiect finanțat prin programul "Adoptă un proiect" al ING Bank România

Programul sprijină copiii diagnosticați cu boli cronice grave, onco-hematologice sau boli rare din regiunea Dobrogei și familiile acestora, prin oferirea de vizite la domiciliu de către personalul medical specializat al Centrului Medical Focus. Lansat în februarie 2018, acesta este singurul program de tratament și monitorizare la domiciliu oferit de către o secție de onco-pediatrie din țară.

De ce?

 • 62% dintre pacienții oncologici aflați în evidența Centrului Medical Focus nu locuiesc în orașul Constanța, monitorizarea și tratamentul fiind greu accesibile copiilor din mediul rural. „Circuitul încrederii și al speranței” este o continuitate firească a proiectului de construcție a Centrului Medical Focus, pentru a veni în sprijinul copiilor bolnavi de cancer și a le crește șansa de supraviețuire.
 • În primii cinci ani de la diagnosticarea cu cancer, rata de supraviețuire crește până la 90%, monitorizarea și educația părinților în privința simptomelor fiind primordiale.
 • În mod frecvent, starea medicală și calitatea vieții copiilor diagnosticați cu boli cronice grave este în legătură directă cu starea economică a familiei.

Ce am făcut?

 • Programul sprijină 200 de copii bolnavi, în primele zece luni de desfășurare realizându-se 143 de deplasări la domiciliul acestora.
 • O vizită la domiciliul pacienților implică recoltarea de analize, administrarea tratamentului, măsurarea indicilor vitali, evaluarea durerii, instruirea părinților cu privire la manevrele de îngrijiri paliative – în cazul pacienților terminali.
 • Vizitele la domiciliul copiilor bolnavi au și un rol social: avem posibilitatea de a identifica și de a interveni în acele cazuri în care copilul trăiește în condiții precare, fără a avea acces la resursele necesare însănătoșirii acestuia.
 • În primele zece luni de la debutul programului, prin colaborarea cu prietenii noștri de la Asociația MagiCAMP, am reușit să înscriem peste zece familii cu copii bolnavi de cancer în proiectul MagicBox, prin care primesc lunar alimente de primă necesitate, precum și produse de igienă și îngrijire personală. De asemenea, toți copiii care fac parte din programul de vizite la domiciliu sunt incluși în acțiunile noastre de implicare socială pentru cazuri individuale.
 • Echipa de asistente medicale a participat la cursul de îngrijiri paliative – modulul de bază în luna ianuarie 2018 și cel avansat în luna iunie 2018, cursuri organizate de către Hospice Casa Speranței Brașov.

Cum facem?

 • Programul a fost inițiat de către Asociația Dăruiește Aripi și finanțat prin intermediul competiției „Adoptă un proiect” al ING Bank România.
 • Synevo România sponsorizează analizele de sânge recoltate ambulatoriu, în limita a 3.000 de lei pe lună, îndeajuns pentru nevoia actuală.
 • Echipa este formată dintr-un medic și șase asistente specializate în îngrijiri paliative de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, un project manager, un asistent de proiect și un registrator.

Status proiect

 • Ținând cont de datele medicale care se acumulează din vizitele la domiciliu, se construiește Registrul regional al copilului cu cancer, boli hematologice și boli rare din Dobrogea.
 • Pe baza expertizei acumulate în programul pilot de tratament la domiciliu organizat în regiunea Dobrogea, vom putea alcătui un model de practică ce ar putea fi replicat și în alte zone din țară.

Rezultate aşteptate

 • Scopul acestui program este ameliorarea condițiilor de tratament ale copiilor cu boli cronice grave din zonele rurale ale Dobrogei și sprijinirea familiilor acestora, prin facilitarea accesului gratuit la servicii medicale și programe specifice de monitorizare a bolii.