Înființare cameră pentru anestezia generală dedicată copiilor internați în Institutul Oncologic București, care necesită examinare RMN

Perioada de implementare: august 2019 –
Resurse proprii

Pacientii tratati in sectia de oncologie pediatrica a Institutului Oncologic Bucuresti reprezinta 1/3 din patologia maligna diagnosticata in toata tara (513 din 1438 de cazuri inregistrate 2009-2014, conform datelor din Registrul National al Cancerelor la Copil din Romania).

De aproximativ 5 ani patologia sectiei este aproape exclusiv de tumori solide, dintre care 30% sunt tumori cerebrale. In toate aceste cancere, monitorizarea RMN este esentiala in decizia terapeutica, fiind prevazuta in toate protocoalele de tramente moderne, preluate de la Societatea Internationala de Oncologie Pediatrica, conform standardelor europene.

Examinarea RMN la copiii mici, necesitand anestezie generala, nu poate fi efectuata la Institutului Oncologic Bucuresti, din cauza lipsei unui spatiu adecvat, in conditiile in care aparatura necesara anesteziei generale si monitorizarii functiilor vitale exista si medic anestezist dedicat pentru aceasta activitate medicala exista.

Asociatia Daruieste Aripi a inceput renovarea spatiului invecinat incintei in care se afla aparatul RMN al Institutului Oncologic Bucuresti, pentru a creste confortul copiilor bolnavi de cancer internati aici. Astfel, copiii nu mai trebuie sa fie transportati in alte spitale putand fi tratati in acelasi loc.

Pentru a asigura evaluarea RMN intraterapeutica si postterapeutica pentru copiii cu diveste afectiuni neurologice si de varsta mica, acestia erau indrumati catre centre RMN private cu posibilitati de a face investigatia cu anestezie generala. Numarul acestor centre in Bucuresti si disponibilitatea de a primi acesti copii este extrem de redusa, astfel incat, cu eforturi mari sectia nu reuseste intotdeauna sa respecte intervalele corecte de evaluare RMN, ceea ce poate afecta uneori evolutia bolii maligne indirect, prin neadaptarea tratamentului in timp util.

Un aspect important al dificultatilor de a face imagistica RMN cu anestezie generala in alte locatii decat in IOB este ca acolo costa. Daca investigatia in sine este compensata de CNAS, anestezia generala nu intra in serviciile medicale suportate de asigurarile de sanatate, chiar daca, conform legii, copiii au gratuitate completa in ceea ce priveste serviciile medicale. Costurile anesteziei erau suportate de parinti sau, de cele mai multe ori de organizatii care sustin activiatatea medicala a sectiei.

INAINTE

DUPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.