Dotarea Secției RMN din cadrul Institutului Oncologic București

Perioada de implementare: august 2019 – prezent
Partener:

Pacienții tratați în secția de oncologie pediatrică a Institutului Oncologic București reprezintă 1/3 din patologia malignă diagnosticată în toată țara (513 din 1438 de cazuri înregistrate 2009-2014, conform datelor din Registrul Național al Cancerelor la Copil din România).

De aproximativ 5 ani patologia secției este aproape exclusiv de tumori solide, dintre care 30% sunt tumori cerebrale. În toate aceste cancere, monitorizarea RMN este esențială în decizia terapeutică, fiind prevazută în toate protocoalele de tratamente moderne, preluate de la Societatea Internațională de Oncologie Pediatrică, conform standardelor europene.

Examinarea RMN la copiii mici, necesitând anestezie generală, nu poate fi efectuată la Institutul Oncologic București, din cauza lipsei unui spațiu adecvat, deși există atât aparatura necesară anesteziei generale și monitorizării funcțiilor vitale există cât și medic anestezist dedicat pentru această activitate medicală.

Asociația Dăruiește Aripi a început renovarea spațiului învecinat incintei în care se află aparatul RMN al Institutului Oncologic București, pentru accesul gratuit la protocolul și tratamentul adecvat și pentru a crește confortul copiilor bolnavi de cancer internați aici. Astfel, copiii nu mai trebuie să fie transportați în alte spitale putând fi tratați în același loc.

Pentru a asigura evaluarea RMN intraterapeutică și postterapeutică pentru copiii cu diverse afecțiuni neurologice și de vârstă mică, aceștia erau îndrumați către centre RMN private cu posibilități de a face investigația cu anestezie generală. Numărul acestor centre în București și disponibilitatea de a primi acești copii este extrem de redusă, astfel încât, cu eforturi mari secția nu reușește întotdeauna să respecte intervalele corecte de evaluare RMN, ceea ce poate afecta uneori evoluția bolii maligne indirect, prin neadaptarea tratamentului în timp util.

Un aspect important al dificultăților de a face imagistica RMN cu anestezie generală în alte locații decât în Institutul Oncologic București este că acolo costă. Dacă investigația în sine este compensată de CNAS, anestezia generală nu intră în serviciile medicale suportate de asigurările de sănătate, chiar dacă, conform legii, copiii au gratuitate completă în ceea ce privește serviciile medicale. Costurile anesteziei erau suportate de părinți sau, de cele mai multe ori de organizații care susțin activitatea medicală a secției.

ÎNAINTE

DUPĂ

Meniu