Reconstrucția Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Județean Constanța

Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este singura secție care îngrijește, în regim de terapie intensivă, copiii născuți prematur sau cu afecțiuni medicale din zona de Sud-Est a României.

Niciodată în istoria Spitalului Județean Constanța, construit în 1968, nu a fost creată o structură modernă care să funcționeze ca Secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți și Compartiment de Prematuri. Noua secție va avea o suprafață de 800 mp, o capacitate totală de până la 26 de locuri și va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generație.

De ce?

 • 1.000 de copii născuți prematur sau cu probleme medicale sunt tratați anual aici.
 • Spațiile erau insuficiente și improprii – incubatoarele erau înghesuite pe holuri și în sala de nașteri, echipamentele medicale erau vechi, iar condițiile de sterilitate nu permiteau tratarea în siguranță a pacienților.
 • 50 dintre copiii internați aici în 2014 au murit înainte de a împlini o lună.
 • Mortalitatea infantilă în regiunea de Sud-Est este cea mai mare din țară și de trei ori mai mare decât media europeană.
 • Spitalul din Constanța acoperă nevoile a patru județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Ce ne propunem?

 • Reconstrucția secției cu 16 locuri pentru terapie intensivă și 10 locuri pentru prematuri.
 • Îngrijirea copiilor în încăperi separate, sterile, sigure și prietenoase. Mamele vor fi încurajate să stea lângă bebeluși în secție – acum nu le este permis acest lucru.
 • Documentele medicale vor fi stocate electronic, iar sistemul de telemedicină pe care îl vom implementa va asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienții din secție, precum și cu colegi specialiști din orice colț al lumii.

Cum facem?

 • Având ca model cea mai bună secție omoloagă din lume – Spitalul Universitar Iowa din SUA, noua Secție de Terapie Intensivă pentru Nou-Născuți de la Spitalul Marie Curie din București este acum un reper pentru construirea secției de la Constanța.
 • Timp de un an, medicii și asistentele din Constanța au mers în training la Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul Marie Curie, sub îndrumarea Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției.
 • Parteneri în acest proiect sunt Fundația Vodafone România și Asociația Inima Copiilor – cele două asociații au construit împreună secția de la Marie Curie din București.

Status proiect

 • În ianuarie 2018, au fost încheiate lucrările de demolare a vechii structuri a secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți. Conform noului proiect de arhitectură, după eliberarea spațiului, s-au făcut lucrări de recompartimentare și refacere a zidăriei.
 • În martie 2018, s-a încheiat etapa de refacere completă a instalațiilor sanitare și montarea cadrelor metalice pentru ușile culisante care vor asigura accesul rapid în saloane.
 • În iunie 2018, a fost montată infrastructura de bază pentru instalația electrică și a fost refăcută șapa pe întreaga suprafață de 800 mp a noii secții. Instalația electrică a fost proiectată conform celor mai noi standarde prevăzute pentru secțiile de terapie intensivă nou-născuți.
 • În septembrie 2018, lucrările au inclus extinderea structurii metalice exterioare a construcției, destinată montării echipamentelor de încălzire, climatizare și tratare a aerului, realizarea acestor instalații în interiorul secției și instalarea unor ferestre speciale, prevăzute cu sistem de umbrire reglabil.
 • În octombrie 2018, a urmat a doua etapă de dotare, odată cu lansarea comenzii pentru echipamentele principale de ventilare și climatizare, cea mai importantă componentă pentru funcționarea noii unități. Acestea vor fi realizate după ultimele standarde tehnice prevăzute pentru funcționarea unei secții de terapie intensivă nou-născuți, urmând să fie montate la Constanța până la sfârșitul anului 2018. Noua unitate va deveni a doua din țară dotată cu astfel de echipamente, după Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul Marie Curie din București.
 • Odată cu finalizarea lucrărilor de reconstrucție și dotarea cu echipamentele necesare, urmează angajarea de personal medical specializat și integrarea noii secții în circuitul spitalului.

Rezultate așteptate

 • Realizarea acestui proiect înseamnă scăderea ratei mortalității infantile neonatale prin creșterea capacității de internare – de la 8, la 26 de locuri. Din respect pentru viață, pacienții cu probleme grave de sănătate vor primi o îngrijire atentă și personalizată din partea personalului medical special pregătit.