Tratamente la domiciliul copiilor bolnavi de cancer

Partener principal: ING Bank România

Sponsori: Rompetrol, Synevo România, Allianz Țiriac.

Programul de tratamente la domiciliul copiilor cu cancer este un proiect Dăruiește Aripi prin care echipe mixte ale asociației și personalul medical din secțiile de onco-hematologie pediatrică se deplasează la domiciliul copiilor cu afecțiuni oncologice pentru realizarea procedurilor din planul de tratament care se pot efectua acasă în condiții de siguranță, sub coordonarea medicului curant. Proiectul urmărește creșterea accesibilității la servicii medicale gratuite a copiilor bolnavi, în special pentru cei din zonele rurale defavorizate.

Unde? București, Constanța, Tulcea, llfov, Prahova, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița și Teleorman.

Scop:

  • Creșterea ratei de supravietuire a copiilor cu boli grave in Romania
  • Cresterea calității vieții copiilor aflați în tratament și a supraviețuitorilor (consiliere pentru stilul de viață, ajutor material pentru cazurile de deprivare socială extremă), suport emoțional și confort psihologic (sunt îngrijiți de cadrele medicale pe care le cunosc din spital);

 

De ce este nevoie de acest proiect?

Cancerul pediatric este o boală care necesită în medie doi ani de tratament de specialitate în cure succesive și apoi, pentru supraviețuitori, o monitorizare strictă pentru tot restul vieții. Din păcate, odată iesiți din perimetrul secțiilor de onco-hematologie pediatrică, pacienții și familiile se confruntă cu lipsa totală de expertiză și disponibilitate a serviciilor medicale de proximitate, pentru monitorizarea, rezolvarea problemelor de sănătate intercurente sau asistență terminală în cazurile fără speranță.

Micii pacienți sunt constrânși la nenumărate deplasări, chiar sute de kilometri, la secțiile de Oncologie Pediatrică unde se tratează, ce înseamnă costuri grele pentru familie, stres psihologic pentru copii și expunerea lor la riscuri (mai ales infecțioase). Pierderea din urmărire este o mare problemă în oncologia pediatrică românească, unde nicio clinică nu are proceduri de monitorizare activă în acest scop. Programul nostru acoperă această nevoie și propune un model de îngrijiri de proximitate care deplasează focusul de la Spital către Pacient și Comunitate.

Viziunea inovatoare este de a crea un continuum de îngrijire pentru copiii cu cancer și alte boli grave oriunde s-ar afla și în orice moment al evoluției bolii, este astăzi validată de forurile experților (SIOP) în contextul pandemiei COVID-19, ca o necesitate stringentă de a oferi alternative pentru a le acorda asistență medicală în siguranță.

 

IMPACT

  • 0 cazuri pierdute din urmărire sau cu abandon al tratamentului (problemă majoră în oncologia pediatrică);
  • Creșterea aderenței la recomandări și a abilităților de îngrijire corectă în familie. Eliminarea poverii financiare semnificative a deplasărilor la spital de pe umerii familiilor;
  • Asistența paliativă oferită acasă pentru pacienți terminali (numai 9% din aceste nevoi sunt acoperite în România);
  • Dezvoltarea unei noi paradigme în asistența copiilor cu boli grave prin servicii specializate oferite în comunitate/acasă, acum stringent necesară în contextul provocărilor aduse de COVID-19 modelelor de asistență medicală tradiționale bazate pe Spital;
  • Dezvoltarea de proceduri și protocoale de urmărire a pacientului cu cancer pediatric – premiză a dezvoltării unui sistem de monitorizare a supraviețuitorilor pe termen lung și element esențial în reconfigurarea rețelei de oncologie pediatrică după standarde europene;
  • Dezvoltarea abilităților de cooperare multidisciplinară și de management de caz pentru oncologia pediatrică (noțiune stringent necesară, dar cu totul absentă în România)

 

Ce urmează

Vrem să ducem acest model la nivelul national, astfel încât el să acopere o gamă mai largă de nevoi, la cele mai înalte standarde cu participarea tuturor centrelor de oncologie pediatrică din țară.

Vrem sa dezvoltam și sa obtinem recunoașterea acestui model ca alternativă optimă la spitalizarea convențională, pentru acoperirea în condiții de siguranță a unor nevoi de îngrijire specifică ale copiilor bolnavi de cancer (monitorizare intra-/-post terapeutică, administrarea unor terapii, nursing, paliație)

Nu în ultimul rând acest model va crea o rețea de resurse de proximitate pentru monitorizarea și suportul pe termen lung a supraviețuitorilor cancerului pediatric și a copiilor/tinerilor cu alte boli grave.

In martie 2018 proiectul a fost inițiat la Constanta cu sprijinul finanțării din cadrul programului „Adoptă un proiect – 2017” al ING Bank România.

În august 2022 am demarat proiectul și în Municipiul București și localități urbane și rurale din județele Ilfov, Prahova, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița și Teleorman cu sprijinul finanțării din cadrul programului „Adoptă un proiect – 2021” al ING Bank România.

Anul 2018 2019 2020 2021 2022
Investiții (lei) 82,719.63 200,190.14 384,525.10 427,769.63 480,645.58
sponsorizare Synevo 15,000.00 42,000.00 42,000.00 40,411 41,700.00
sponsorizare Rompetrol 4,542.43 8,195 11,800.00
Valoare 97,719.63 242,190.14 431.067,53 450,505.63 534,145.58

 

Anul 2018 2019 2020 2021 2022
Vizite 170 172 314 299 335
Kilometri parcurși 10.519 11.717 21.701 20,477 25,758
Analize recoltate 721 1.287 1.332 1,377 1,344

 

ECHIPA medicală de îngrijire la domiciliu din DOBROGEA

 

Dr. Adriana Apostol – specialist onco-hematologie și reumatologie pediatrică, coordonator

Dr. Mădălina Oniceanu – specialist onco-hematologie pediatrică

Dr. Andrada Vârlan – specialist îngrijiri paliative

Stefania Stroe – asistent medical

Marieta Paraschiv – asistent medical

Seman Mujdaba – asistent Medical

Vasilica Rugină – asistent Medical

Liliana Țibrea – asistent social

Ana Maria Toma – coordonator transport și asistent comunitar

Violeta Florea – asistent coordonator

Nadia Marin – infirmieră

 

 

ECHIPA medicală de îngrijire la domiciliu din Muntenia

Conf. Dr.  Monica Desiree Dragomir – specialist oncologie pediatrică

Dr. Codruta Comșa – specialist oncologie pediatrică și îngrijiri paliative

Dr. Monika Bădoi – specialist oncologie pediatrică

Dr. Alexandra Neaga – specialist onco-hematologie pediatrică

Niță Elisabeta  – psiholog

Drăgan Andreea – dispecer

Eftene Gianina – asistent medical

Pavel Liliana – asistent medical

Giurgea Cristiana – asistent medical

Olar Irina – asistent medical

Măgeanu Săndica – asistent medical

Mîțu Daniela – asistent medical

Matei Oana – șofer

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online