Circuitul încrederii și speranței

 

Perioada de implementare: Martie 2018 – prezent

Parteneri: ING România, Synevo România

Circuitul Încrederii și Speranței este un proiect, prin care, echipe mixte ale asociatiei Daruiește Aripi și personalul medical specializat al secției de onco-hematologie pediatrică de la Constanța se deplasează la domiciliul copiilor cu boli cronice grave din Dobrogea pentru procedurile ce se pot efectua acasă in aceleași conditii sau chiar mai bune decat cele din spital.

Dacă ar trebui să definim printr-un singur cuvânt acest program, acest cuvânt este CONFORT.  Unicitatea proiectului se datorează faptului ca micuții pacienti sunt familiarizați cu personalul medical  care se deplasează la domiciliul lor, aceștia fiind cei care ii  ingrijesc și tratează la spital.

Un pacient percepe gravitatea afecțiunii sale de doua ori mai mult in condițiile unui tratament convențional in spitale și de două ori mai puțin in condiții confortabile în mediul lor familial, fără a fi necesară prezența inutilă în spitale. Acest lucru îmbunătățește substanțial sau diminuează șansa la viață și calitatea ei in cazul afecțiunilor grave.

Chiar dacă scopul principal al proiectului este creșterea confortului pacientului în timpul tratamentului afecțiunilor oncologice și a altor boli grave, acest program mai are încă trei consecințe deosebit de importante:

  • Tratamentul complet al pacienților – unele mame nu pot derula în totalitate tratamentul copiilor lor datorită condițiilor grele de trai și a educatiei. Monitorizarea continuă și evaluarea permanentă crește șansa la viață și sănatate.
  • Eficientizarea actului medical în cadrul Centrului Medical Focus – din cei 500 copii din evidența secției, de la inceperea programului în 2018, a fost necesară prezența în spital a numai 78% din totalul copiilor, tratamentul tuturor celorlalți fiind acoperit de acest program de deplasare. În aceste condiții a crescut confortul medicilor și asistentelor și în consecință calitatea actului medical.
  • Creșterea confortulului pacienților nevoiți să se deplaseze la spital datorită urgenței și gravității afecțiunii de care suferă – creșterea duratei consultațiilor și micșorarea timpului de așteptare

Experiența noastră empirică și studii adresate și altor patologii dovedește valitatea celor de mai sus. Pentru a ne consolida aceste concluzii, am hotărât ca în 2020 să facem o cercetare care să ateste în mod știintific acest lucru.

Programul monitorizeaza 265 de copii cu boli cronice grave din Dobrogea, boli incurabile, progresive, sau cu prognostic limitat (patologii oncologice, hematologice și boli rare), aflați in evidența centrelor mari de referinta din țară și în tratament în cadrul Centruluiui Medical Focus – secția de onco-hematologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța.

Programul sprjină copiii aflați în perioada tratamentului încă de la diagnosticare dar și a celor aflați in faza terminală prin acordarea de ingrijiri paliative si terapia durerii.

Sprijin social – în cadrul vizitelor reprezentanții asociației oferă sprijin și informații necesare părinților ce solicită ajutor pentru problemele cu care se confruntă pe parcursul bolii.

De ce?

  • 62% dintre pacienții oncologici aflați în evidența Centrului Medical Focus nu locuiesc în orașul Constanța, monitorizarea și tratamentul fiind greu accesibile copiilor din mediul rural. Circuitul încrederii și  speranței este o continuitate firească a proiectului de construcție a Centrului Medical Focus- compartimentul de onco-hematologie și reumatologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța, pentru a veni în sprijinul copiilor bolnavi de cancer și a le crește șansa de supraviețuire.
  • În primii cinci ani de la terminarea tratamentului chimioterapeutic există o probabilitate mare de revenire a bolii și cu cât aceasta este surprinsă mai din timp, cu atât cresc șansele de supraviețuire ale pacientului. Circuitul încrederii și speranței, prin vizitele la domiciliul copiilor, oferă o șansă în plus, familiilor care din motive sociale și economice nu vin la spital pentru monitorizarea regulată. În mod frecvent, starea medicală și calitatea vieții copiilor diagnosticați cu boli cronice grave este în legătură directă cu starea economică a familiei.
  • Pentru copiii aflați în stadii avansate ale bolii, personalul medical din Circuitul încrederii și speranței instruieste parinții cu privire la manevrele de îngrijiri paliative, reducând astfel din greutățile deplasărilor la spital.

 

Proiectul a fost inițiat martie 2018 in cadrul programului „Adoptă un proiect” al ING Bank România.

Synevo România sprijina proiectul prin decontarea analizelor de sânge recoltate în acest program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.