Tratamente si vizite de monitorizare medicală la domiciliul copiilor bolnavi de cancer din Dobrogea – Circuitul încrederii și speranței

Programul sprijină copiii diagnosticați cu boli cronice grave, onco-hematologice sau boli rare din regiunea Dobrogei și familiile acestora, prin oferirea de vizite la domiciliu de către personalul medical specializat al Centrului Medical Focus – compartimentul de onco-hematologie și reumatologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța. Lansat în februarie 2018, acesta este singurul program de tratament și monitorizare la domiciliu oferit de către o secție de onco-pediatrie din țară.

De ce?

 • 62% dintre pacienții oncologici aflați în evidența Centrului Medical Focus nu locuiesc în orașul Constanța, monitorizarea și tratamentul fiind greu accesibile copiilor din mediul rural. Circuitul încrederii și  speranței este o continuitate firească a proiectului de construcție a Centrului Medical Focus- compartimentul de onco-hematologie și reumatologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța, pentru a veni în sprijinul copiilor bolnavi de cancer și a le crește șansa de supraviețuire.
 • În primii cinci ani de la terminarea tratamentului chimioterapeutic există o probabilitate mare de revenire a bolii și cu cât aceasta este surprinsă mai din timp, cu atât cresc șansele de supraviețuire ale pacientului. Circuitul încrederii și speranței, prin vizitele la domiciliul copiilor, oferă o șansă în plus, familiilor care din motive sociale și economice nu vin la spital pentru monitorizarea regulată. În mod frecvent, starea medicală și calitatea vieții copiilor diagnosticați cu boli cronice grave este în legătură directă cu starea economică a familiei.
 • Pentru copiii aflați în stadii avansate ale bolii, personalul medical din Circuitul încrederii și speranței instruieste parinții cu privire la manevrele de îngrijiri paliative, reducând astfel din greutățile deplasărilor la spital.

Ce am făcut?

 • Programul a pornit de la un  numar de 265 de cazuri de pacienti pediatrici din Dobrogea. Dintre acestia, programul sprijină constant 107 cazuri de copii cu boli cronice grave sau boli incurabile, progresive, cu prognostic limitat (oncologie, hematologie, boli rare).
 • O vizită la domiciliul pacienților implică recoltarea de analize, administrarea tratamentului prescris de medicul specialist, măsurarea indicilor vitali, evaluarea durerii, instruirea părinților cu privire la manevrele de îngrijiri paliative – în cazul pacienților terminali.
 • Vizitele la domiciliul copiilor bolnavi au și un rol social: avem posibilitatea de a identifica și de a interveni în creșterea șanselor copiilor la o viață cât mai normală.
 • Vizitele din Circuitul încrederii și speranței sprijină familiile copiilor bolnavi astfel:
  – reducerea cheltuielilor de deplasare a copiilor bolnavi la spital;
  – starea psihică a copilului este vizibil îmbunătățită când actul medical se poate realiza în confortul casei lui de către personalul medical din secția care îl îngrijește;
  – monitorizarea bolii se realizează la timp, crescând astfel șansa lor în supraviețuire;
  – copilul este sub supraveghere specialistului chiar și atunci când efectele secundare ale tratamentelor îl împiedică să ajungă la spital.
 • Zece dintre aceste familii cu copii bolnavi de cancer  au fost incluse în proiectul MagicBox, prin care primesc lunar alimente de primă necesitate, precum și produse de igienă și îngrijire personală. De asemenea, toți copiii care fac parte din programul de vizite la domiciliu sunt incluși în acțiunile noastre de implicare socială pentru cazuri individuale.
 • Echipa de asistente medicale a participat la cursul de îngrijiri paliative – modulul de bază în luna ianuarie 2018 și cel avansat în luna iunie 2018, cursuri organizate de către Hospice Casa Speranței Brașov.

Cum facem?

 • Programul a fost inițiat de către Asociația Dăruiește Aripi și finanțat în anul 2018 prin intermediul competiției „Adoptă un proiect” al ING Bank România.
 • Synevo România sponsorizează analizele de sânge recoltate în acest program.
 • Echipa este formată dintr-un medic primar pediatru cu supraspecializare în onco-hematologie și reumatologie pediatrică, trei asistente specializate în îngrijiri paliative, un project manager, un asistent de proiect și un registrator.

Status proiect

 • ianuarie – februarie 2018: cercetare si identificare cazuri medicale specifice programului; întâlniri de lucru cu echipa pentru etapizarea programului;
 • martie – decembrie 2018: derularea programului de deplasări și identificarea structurii optime pentru desfășurarea programului în cele mai bune condiții;
 • Pe baza expertizei acumulate în programul pilot de tratament la domiciliu organizat în regiunea Dobrogea, vom putea alcătui un model de practică ce ar putea fi replicat și în alte zone din țară.

Rezultate aşteptate

 • Scopul acestui program este ameliorarea condițiilor de tratament ale copiilor cu boli cronice grave din zonele rurale ale Dobrogei și sprijinirea familiilor acestora, prin facilitarea accesului gratuit la servicii medicale și programe specifice de monitorizare a bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.