Tratamente si vizite de monitorizare medicală la domiciliul copiilor bolnavi de cancer din Dobrogea – Circuitul încrederii și speranței

Circuitul Încrederii și Speranței este un proiect, prin care, echipe mixte ale asociatiei Daruieste Aripi si personalul medical specializat al sectiei de onco-hematologie pediatrica de la Constanta se deplaseaza la domiciliul copiilor cu boli cronice grave din Dobrogea pentru procedurile ce se pot efectua acasa in aceleasi conditii sau chiar mai bune decat cele din spital.

Daca ar trebui sa definim printr-un singur cuvant acest program, acest cuvant este CONFORT.  Unicitatea proiectului se datoreaza faptului ca micutii pacienti sunt familiarizati cu personalul medical  care se deplaseaza la domiciliul lor, acestia fiind cei care ii  ingrijesc si trateaza la spital.

Un pacient percepe gravitatea afectiunii sale de doua ori mai mult in conditiile unui tratament conventional in spitale si de doua ori ma putin in conditii confortabile in mediul lor familial, fara a fi necesara prezenta inutila in spitale. Acest lucru imbunatateste substantial sau diminueaza sansa la viata si calitatea ei in cazul afectionilor grave.

Chiar daca scopul principal al proiectului este cresterea confortului pacientului in timpul tratamentului afectiunilor oncologice si a altor boli grave, acest program mai are inca trei consecinte deosebit de importante:

  • Tratamentul complet al pacientilor – unele mame nu pot derula in totalitate tratamentul copiilor lor datorita conditiilor grele de trai si a educatiei. Monitorizarea continuă și evaluarea permanenta creste sansa la viata si sanatate.
  • Eficientizarea actului medical in cadrul Centrului Medical Focus – din cei 500 copii din evidenta sectiei, de la inceperea programului in 2018, a fost necesara prezenta in spital a numai 78% din totalul copiilor, tratamentul tuturor celorlalti fiind acoperit de acest program de deplasare. In aceste conditii a crescut confortul medicilor si asistentelor si in consecinta calitatea actului medical.
  • Cresterea confortulului pacientilor nevoiti sa se deplaseze la spital datorita urgentei si gravitatii afectiunii de care sufera – cresterea duratei consultatiilor si micsorarea timpului de asteptare

Experienta noastra empirica si studii adresate si altor patologii dovedeste valitatea celor de mai sus. Pentru a ne consolida aceste concluzii, am hotarat ca in 2020 sa facem o cercetare care sa ateste in mod stiintific acest lucru.

Programul monitorizeaza 265 de copii cu boli cronice grave din Dobrogea, boli incurabile, progresive, sau cu prognostic limitat (patologii oncologice, hematologice si boli rare), aflati in evidenta centrelor mari de referinta din tara si in tratament in cadrul Centruluiui Medical Focus – sectia de onco-hematologie pediatrica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta.

Programul sprjina copiii aflati in perioada tratamentului inca de la diagnosticare dar si a celor aflati in faza terminala prin acordarea de ingrijiri paliative si terapia durerii.

Sprijin social – in cadrul vizitelor reprezentantii asociatiei ofera sprijin si informatii necesare parintilor ce solicita ajutor pentru problemele cu care se confrunta pe parcursul bolii.

De ce?

  • 62% dintre pacienții oncologici aflați în evidența Centrului Medical Focus nu locuiesc în orașul Constanța, monitorizarea și tratamentul fiind greu accesibile copiilor din mediul rural. Circuitul încrederii și  speranței este o continuitate firească a proiectului de construcție a Centrului Medical Focus- compartimentul de onco-hematologie și reumatologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța, pentru a veni în sprijinul copiilor bolnavi de cancer și a le crește șansa de supraviețuire.
  • În primii cinci ani de la terminarea tratamentului chimioterapeutic există o probabilitate mare de revenire a bolii și cu cât aceasta este surprinsă mai din timp, cu atât cresc șansele de supraviețuire ale pacientului. Circuitul încrederii și speranței, prin vizitele la domiciliul copiilor, oferă o șansă în plus, familiilor care din motive sociale și economice nu vin la spital pentru monitorizarea regulată. În mod frecvent, starea medicală și calitatea vieții copiilor diagnosticați cu boli cronice grave este în legătură directă cu starea economică a familiei.
  • Pentru copiii aflați în stadii avansate ale bolii, personalul medical din Circuitul încrederii și speranței instruieste parinții cu privire la manevrele de îngrijiri paliative, reducând astfel din greutățile deplasărilor la spital.

 

Proiectul a fost inițiat martie 2018 in cadrul programului „Adoptă un proiect” al ING Bank România.

Synevo România sprijina proiectul prin decontarea analizelor de sânge recoltate în acest program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.