Asociația Dăruiește Aripi participă la procesul legislativ de adoptare și implementare a Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în România, secțiunea Cancere Pediatrice.
Toate propunerile formulate de asociație, alături de specialiștii Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică și înaintate Ministerului Sănătății, se regăsesc în legea votată de Parlamentul României. Aceste propuneri respectă în integralitate direcțiile strategice din Planul Societății Europene pentru Oncologie Pediatrică (SIOP Europe), actualizat pentru perioada 2021-2026.
Asociația Dăruiește Aripi susține cele 5 obiective-cheie în Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului pentru creșterea supraviețuirii și a calității vieții copiilor cu afecțiuni oncologice.
Aceste obiective sunt:
- Conectarea onco-hematologiei pediatrice românești la marile platforme europene de asistență medicală și cercetare
- Extinderea testării genetice în cancerele pediatrice
- Radioterapia cancerelor pediatrice
- Acces continuu și adecvat la medicația oncologică pediatrică prevăzută de protocoalele terapeutice actuale
- Dezvoltarea de servicii de onco-hematologie pediatrică integrate multidisciplinar pentru toate etapele parcursului clinic, prin aplicații inovative ale tehnologiei informației
Obiectivul nr. 5 reflectă integral inițiativele inovatoare pe care Asociația Dăruiește Aripi le derulează în sprijinul copiilor cu cancer, cum ar fi îngrijirea la domiciliu și dezvoltarea unei soluții digitale pentru îngrijiri integrate multidisciplinar.
Propunerea înaintată de Dăruiește Aripi este rezultatul experienței practice pe care asociația a câștigat-o în cei zece ani de activitate.
Documentul trimis de Asociația Dăruiește Aripi și Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică către Ministerul Sănătății poate fi consultat aici.
Planurile Asociației Dăruiește Aripi pentru următorii cinci ani includ crearea unei rețele naționale de îngrijiri de proximitate pentru ca toți copiii cu cancer din România, indiferent unde se află, să beneficieze de același nivel de îngrijire. Digitalizarea asistenței oncopediatrice, precum și contribuția pe plan european în domeniul oncopediatriei sunt alte două priorități pe termen scurt și mediu.
Statutul de organizație de utilitate publică, acordat de Guvernul României în anul 2022, reprezintă un instrument esențial pentru atingerea acestor obiective.