Transformăm îngrijirea copiilor cu cancer – ce sunt scalele de calitate a vieții?

Printre cele mai importante inovații ale platformei se află și integrarea scalelor de calitate a vieții. Platforma Dara reușește să transforme modul în care sunt îngrijiți acești copii, punând accent pe evaluarea calității vieții și starea funcțională a pacienților prin instrumente precum chestionarele PEDS QL și Scala Lansky-Karnofsky.

 

Ce sunt chestionarele PEDS QL?

PEDS QL este acronimul pentru Pediatric Quality of Life Inventory, un set de chestionare dezvoltat pentru a evalua calitatea vieții copiilor cu vârste între 2 și 18 ani. Aceste chestionare au fost concepute pentru a evalua impactul sănătății fizice și mentale asupra vieții cotidiene a copiilor și a adolescenților.

Cum funcționează?

Chestionarele PEDS QL conțin întrebări care acoperă mai multe domenii ale vieții copiilor, inclusiv sănătatea fizică, activitățile zilnice, relațiile cu prietenii și familia, starea emoțională și comportamentul. Aceste întrebări sunt concepute pentru a măsura atât percepția copiilor asupra stării lor de sănătate și a vieții lor în general, cât și percepția părinților sau a îngrijitorilor.

Beneficiile utilizării chestionarelor PEDS QL:

  • Evaluare obiectivă: Aceste chestionare oferă o metodă obiectivă și standardizată de evaluare a calității vieții copiilor, ceea ce permite compararea rezultatelor într-un mod coerent.
  • Oferă vocea copiilor: PEDS QL permit copiilor să-și exprime propriile experiențe și percepții cu privire la sănătatea lor și calitatea vieții, ceea ce este esențial pentru a înțelege nevoile lor.
  • Sprijină luarea deciziilor: Datele colectate cu ajutorul acestor chestionare pot ajuta părinții, medicii și decidenții în sănătate să ia decizii informate privind îngrijirea și tratamentul copiilor.

Integrarea chestionarelor PEDS QL în dosarul digitalizat al copilului cu cancer în cadrul Platformei Dara aduce beneficiul inestimabil al evaluării constante și obiective a calității vieții a copiilor, oferind astfel echipei medicale informații esențiale pentru personalizarea tratamentelor și îngrijirii, în scopul asigurării unei vieți mai bune și mai confortabile pentru fiecare mic luptător împotriva cancerului.

 

Ce este Scala Lansky-Karnofsky?

Scala Lansky-Karnofsky este o scară de evaluare a stării funcționale a pacienților, folosită în special în domeniul oncologiei și în îngrijirea pacienților cu afecțiuni cronice. Ea permite evaluarea nivelului de funcționare și autonomie a pacientului și acordă o notă numerică care reflectă starea sa generală de sănătate.

Cum funcționează?

Scala Lansky-Karnofsky constă într-o serie de descrieri și scoruri numerice, care variază de la 0 (cea mai gravă stare de sănătate) la 100 (cea mai bună stare de sănătate posibilă). Personalul medical sau îngrijitorii completează scala pe baza observațiilor lor cu privire la capacitatea pacientului de a-și desfășura activitățile zilnice, cum ar fi îngrijirea personală, mobilitatea și participarea la activități sociale.

Beneficiile utilizării Scalei Lansky-Karnofsky:

  • Obiectivitate: Scala oferă o metodă obiectivă de evaluare a stării funcționale a pacienților, ceea ce poate ajuta la luarea deciziilor bazate pe dovezi.
  • Monitorizarea progresului: Scala poate fi utilizată pentru a monitoriza evoluția pacienților pe parcursul tratamentului și pentru a identifica schimbările semnificative în starea lor de sănătate.
  • Personalizarea îngrijirii: Evaluarea cu scala Lansky-Karnofsky poate contribui la personalizarea îngrijirii pentru fiecare pacient în parte, asigurând că tratamentul este adaptat nevoilor și capacităților individuale.

Integrarea Scalei Lansky-Karnofsky în dosarul digitalizat al copiilor cu cancer prin intermediul Platformei Dara reprezintă un pas important în evaluarea și gestionarea stării funcționale a acestor copii. Această integrare asigură o măsurătoare obiectivă și sistematică a capacității lor de a se descurca în activitățile zilnice, oferind echipelor medicale date esențiale pentru adaptarea tratamentelor și a îngrijirii, astfel încât fiecare copil să beneficieze de un plan personalizat de recuperare și susținere.

Platforma Dara aduce această inovație pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer să primescă tratament personalizat dar și pentru a facilita accesul tuturor medicilor din echipa medicală a copilului, la toate informațiile din dosarul medical digitalizat. Acestea îi ajută să fie la curent cu starea detaliată a copilului, chiar și atunci când acesta nu este internat în spital.

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online