Acest început de primăvară ne găsește bucuroși și plini de voie bună. Aflați în derularea proiectului de renovare a Secției de Terapie Intensivă Nou Născuți a Spitalului Județean Constanța, suntem, în același timp, în mijlocul unui alt proiect la care ținem extrem de mult:
„Da, Eu Pot!” este prima acțiune educativă din sfera responsabilității sociale, dedicată copiilor noștri. Aflați în ultimul an de grădiniță și în primii patru ani de școală, micuții noștri iau contact cu responsabilitatea socială într-un mod potrivit vârstei lor. Cu sprijinul Inspectoratului Județean Școlar și cu ajutorul nemijlocit al profesorilor și învățătorilor din școli, am împărțit copiilor 3000 de cărticele. Încă 4000 sunt gata de tipar. Aceste cărticele spun povestea lui „Da, Eu Pot”, ce se regăsește în sufletul fiecărui copil care ia contact cu textul.
Este vorba despre două povești identice ale unor bune prietene din copilărie care aduc pe lume în același timp două mogâldețe de copiii. Numai că acțiunea se petrece în două orașe diferite: București, unde există un spital dotat cu toate condițiile necesare unui prematur, unde un copilaș micuț și neajutorat este sprijinit de toate condițiile necesare atât din punctul de vedere al aparaturii, cât și din punctul de vedere al echipei medicale. Celălalt copil se naște în Constanța, unde numai norocul poate decide dacă va supraviețui sau nu. Aici copiii sunt invitați să intre în poveste prin intermediul empatiei. Li se oferă o soluție, iar ei sunt solicitați să participe, alături de părinții lor, renunțând la beneficii minore care nu aduc bucurie în sufletele lor decât câteva clipe, în primele momente.
În cadrul lecțiilor deschise, toate aceste sentimente sunt evidențiate de profesori și întărite în discuțiile cu parinții de acasă. Cărțile au părți interactive, unde copiii sunt îndemnați să lipească și să coloreze, reușind să transmită, prin intermediul jocului, importanța actului de a dărui.
Prin acest proiect, facem primii pași în zona educației, știind că acest domeniu este extrem de important pentru viitor. El pune bazele unei generații la al cărui sistem educativ adaugăm această componentă de responsabilitate socială. Copiii se dezvoltă atât din punctul de vedere al cunoștințelor, cât și din punctul de vedere al emoțiilor, al aptitudinilor sociale, în general al obișnuințelor pe care le învață în școală și în afara ei. Avem șansa să începem să educă copii dintr-o perspectivă mai amplă, care într-o zi să poata continua eforturile noastre, celor câțiva.
Mulțumim atât profesorilor, cât și părinților. Mulțumim în primul rând copiilor, care au reacționat peste așteptări și ne-au făcut să fim siguri că ceea ce le oferim ajunge direct la țintă, înspre sufletele lor. Mulțumim Inspectoratului Județean pentru sprijin și implicare. Acest proiect este numai primul dintre instrumentele pe care le folosim în demersul nostru educativ. Vom lărgi această bază și vom continua implicarea noastră în educație, măsurând efectele proiectelor, de cel puțin două ori pe an. Această primăvară marchează un nou început.
Știm sigur că rezultatele vor fi extrem de pozitive. Copiii ne vor confirma că drumul lor are nevoie să fie însoțit de emoții pozitive.