Alina Vasea, fondator Dăruiește Aripi: „Atuul nostru este transparenţa şi finalitatea acţiunilor noastre”

Alina este omul care a pus pe picioare Asociaţia Dăruieşte Aripi. Mulţi dintre voi o cunoaşteţi. Este în stare de orice doar ca să ajute un pacient aflat într-o situaţie critică.

Într-un articol pe blogul  Simonei Tache –  „Not even Santa Clause” – Monica Grigore, bună prietenă a Alinei, spunea:

„Alina vorbeşte tare, gesticulează mult. Atunci când râde, râde puternic, zgomotos, ca un copil. Când plânge, plânge în şoaptă. Reţine numere de telefon sau măcar bucăţi din ele, chiar dacă formează zeci într-o zi. Uneori, după tonul pe care îl are, pare gata să-ţi dea şi două palme imediat după ce îţi spune care e urgenţa. Doamne fereşte să nu i se răspundă la telefon – sună de zeci de ori în câteva minute, în timp ce trimite şi mesaje pe sms, mail, FB, WhatsApp.

Dacă un pacient are nevoie de o informaţie, de orice ajutor, nu contează ce zi e, ce ora e, sună acolo unde e nevoie să sune, de câte ori e nevoie, până găseşte răspuns, până obţine ajutorul necesar.

A sunat un medic german de zeci de ori în câteva ore, pentru că nu îi răspunsese cât de repede speram noi că va răspunde la un mail. În timp ce omul, panicat de numărul mare de apeluri de la ea, îşi cerea scuze că nu a reuşit să răspundă mai repede pentru că era „in a meeting”, o aud pe Alina, tăioasă, întrebând „Să mori tu???”. I-a spus apoi în engleză, frumos, calm, ce avea de spus. Trebuia însă să puncteze în română, chiar dacă interlocutorul nu a înţeles nimic, cam cât de puţin vrea să ştie de ce nu i s-a răspuns la telefon. Ea avea nevoie de opinia lor, de ajutorul lor pentru un pacient, deci nici o explicaţie pentru câteva ore de întârziere nu o interesa.”

În interviul de mai jos, Alina vorbeşte despre cel mai recent proiect în care este implicată asociaţia pe care o conduce:

Întrebare: Dăruieşte Aripi a crescut ca în poveste: cum s-a întâmplat asta?

Alina Vasea: Atuul nostru este transparenţa şi finalitatea acţiunilor noastre. Banii pe care i-am strâns de la comunitatea constănţeană au intrat în proiecte foarte vizibile, precum Centrul Medical Focus sau secţia de onco-hematologie pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Constanţa. Sponsorii noştri au înţeles că sprijinirea proiectelor noastre este modul în care ajutăm acum şi pe termen lung toţi pacienţii beneficiari. Şi acest lucru se realizează prin modernizarea şi reconstrucţia de secţii în spitalele publice.

Î: Că tot ai pomenit de scopuri, care este scopul proiectului în derulare: reconstrucţia şi modenizarea secţiei de terapie intensivă nou-născuţi şi compartimentul de prematuri din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa?

A.V.: Scopul nostru final este scăderea ratei mortalităţii infantile neonatale în zona de Sud Est a României, aceasta fiind cea mai mare din țară. Cifra trece de 10% și e mai mare decât media din România și de 3 ori mai mare decât media europeană. 1.000 de copii născuţi cu probleme medicale grave sau prematur sunt trataţi anual în Secţia de Terapie Intensivă Nou-născuţi a Spitalului Judeţean Constanţa. Odată ajunşi aici, se întorc în timp, în 1968, anul construirii spitalului – de atunci, secţia nu a mai fost renovată.

Î: Ce schimbări se vor aduce noii secţii de Terapie Intensivă Nou-născuţi a Spitalului Judeţean Constanţa?

A.V.: Spitalul din Constanţa acoperă nevoile a 4 judeţe: Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuţi sunt evident insuficiente pentru zecile de copii ce necesită îngrijiri specifice. Noua secţie va avea 22 de locuri de terapie intensivă și 10 locuri pentru prematuri, numărul lor dublându-se în condiții de infrastructură de calitate.

Suntem norocoşi să avem aici la Constanţa o echipa de medici specialişti implicaţi şi entuziaşti, care deja au participat la cursuri de training în ţară şi străinătate, la Spitalul Marie Curie în Bucureşti, a cărei secţie de neonatologie a fost realizată de actualii noştri parteneri în proiect: Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia Inima Copiilor.

I: Voluntariatul capătă amploare în România. Aveţi nevoie de voluntari la Dăruieşte Aripi? Ce fel de voluntari?

A.V.: Avem mare nevoie de fundraiseri: oameni pe care îi invităm să ne cunoască şi care să povestească despre proiectele noastre.

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online