Când viața bate filmul – Episodul 2

Ai șansa de a schimba viața unor copii 

Vizitele noastre la domiciliul copiilor cu boli cronice grave din Dobrogea ne dezvăluie povești de viață crunte, destine în față cărora pălesc și cele mai inventive și dramatice telenovele.

Și plecăm noi în vizită la un copil palid, într-un sat cu puțin peste 400 de locuitori, situat undeva la granița cu Bulgaria. De pe deal, casa mică din chirpici pare dărâmată deja. Intrăm în camera destinată familiei, în care abia pâlpâie un bec cu un fir tras de undeva din curte. Nu ne punem mai multe întrebări despre asta pentru că în afară de pat, o plită și un raft îngust, cam cum avem noi în baie, nu există altceva. Și în acest pat dorm mama de 23 de ani și 5 copii, cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani. Și aflăm că mama e gravidă cu al șaselea copil.  Nici vorbă de apă curentă. Tot satul se aprovizionează de la o cișmea. Câteva jucării murdare,  stricate și la fel de triste că ei stau aruncate prin colțuri.

Ne vin în minte tot felul de întrebări legate de familia aceasta. La spital mama a avut comportament exemplar și era foarte dedicată copilului ei bolnav. Aflăm că în casă, în camera alăturată, locuiește sora ei, măritată cu fratele soțului ei. Și că cei doi frați sunt de fapt…. unchii celor două surori. Medicul înțelege că se află în față unui caz de cosangvinitate care ar putea explica problemele hematologice ale copiilor. Căci odată ajunși acasă mai descoperim un copil cu aceeași paloare. Mama o pune pe seama creșterii, dar medicii știu că e mai mult decât atât.

Întreagă familie este adusă la spital și este testată. Se încep demersuri pentru ca imediat după nașterea celui de-al șaselea copil, cei bolnavi să meargă la București pentru investigații amănunțite. Până atunci însă, toți trebuie ținuți pe linia de plutire cu transfuzii de sânge regulate.

La sfârșitul zilei, când ne adunăm și discutăm acest caz extrem de impresionant nu putem să nu ne gândim la cine a greșit în toată această poveste foarte reală:

Este de vină sistemul de sănătate care nu a sfătuit la timp familia despre pericolele căsătoriei între rude?

Este de vină sistemul legal care nu sancționează în niciun fel așa ceva?

Dar cea mai grea întrebare rămâne însă fără să răspuns: ce vină poartă acești copii, care nu puteau să se nască altfel decât bolnavi?

Suntem recunoscători că proiectul nostru de vizite la domiciliu există și că astfel am putut să descoperim la timp, și, poate să salvăm niște copii, care altă șansă nu ar fi avut.

Alătură-te echipei de salvatori completând declarația 230 și 3,5% din impozitul tău pe venit va merge 100% către proiectul de vizite la domiciliul copiilor cu boli cronice grave din Dobrogea.

 

 

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online