Despre lupta pentru viață și despre încrederea că „mai binele” este posibil

Proiect în desfășurare.

1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați anual în Secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului Județean Constanța.

Odată ajunși aici, se întorc în timp, în 1968, anul construirii spitalului – de atunci, secția nu a mai fost renovată. Spațiile existente sunt insuficiente și improprii, sunt înghesuite incubatoare pe holuri și în sala de nașteri, iar aparatura este depășită. Echipamentele medicale sunt puține, vechi și suprautilizate, climatizarea este rudimentară, iar condițiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranță a pacienților. Echipa medicală face eforturi uriașe să îngrijească acest număr mare de pacienți și să preia urgențele.

Este o realitatea tristă pe care ne dorim să o shimbăm. Reconstrucţia Secţiei de Terapie Intensivă Nou-născuţi şi a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa este un proiect pe care l-am iniţiat în februarie 2014 și pe care îl desfașurăm în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România și Asociaţia Inima Copiilor. Odată cu finalizarea primului nostru proiect – sectia de oncologie și hematologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța (Centrul Medical Focus), a fost dat semnalul pentru strângerea fondurilor necesare realizării celui de-al doilea mare proiect al asociației: reconstrucția și modernizarea Sectiei de Teraie Intensiva Nou-Nascuti și a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Județean Constanta. Într-un efort demn de cartea recordurilor, sfârşitul anului 2016 a consemnat strângerea în conturile Asociaţiei Dăruieşte Aripi a sumei de 165.000 euro, cu mult peste așteptările noastre. Odată cu acest semnal de solidaritate dat de către constănţeni, au început să înmugurească planurile de completare a proiectului iniţial cu atribute ce vor face din Terapia Intensivă pentru Nou Născuţi din Constanţa unul dintre cele mai performante centre de acest fel din Europa. Proiectul de Telemedicină va asigura non-stop legătura medicului cu pacientul şi va conecta secţia noastră cu Spitalul Marie Curie şi cu alte centre specializate, pentru a beneficia on-line şi în timp util de experienţa specialiştilor.

Ce vom face?

Vom reconstrui secția: va fi o secție modernă, mare, cu locuri suficiente – 22 de locuri pentru terapie intensivă și 10 locuri pentru prematuri, numărul lor dublându-se în conditii de infrastructură de calitate.

Copiii vor fi îngrijiți în încăperi sterile, sigure și prietenoase. Vom asigura confortul pacienților, dar și condiții optime de lucru pentru personalul medical.

Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară. Fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare și echipamente medicale de ultimă generație, dar și mobilier specializat. Va fi liniște, o iluminare plăcută și confortabilă.

Părinții vor putea fi alături de cei mici cât timp vor dori, având intimitatea și liniștea necesară. Ei vor beneficia și de spații speciale, plăcute și prietenoase.

Medicii vor avea la rândul lor spații dedicate, monitorizarea pacienților făcându-se printr-un sistem centralizat. Documentele medicale vor fi stocate electronic și sistemul de telemedicină va asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienții din secție, dar și posibilitatatea conectării cu colegi specialiști din orice colț al lumii.

Ne dorim ca toți copiii internați în secție să primească cele mai bune tratamente și să aibă parte de cele mai bune condiții pentru a avea o șansă în plus să fie salvați, să crească mari și sănătoși.

În prezent:

Ne bucurăm că am ajuns în punctul în care putem spune că primii paşi în demararea proiectului de reconstrucţie a secţiei de terapie intensivă nou-născuţi au fost făcuţi. Am obţinut autorizaţia de construcţie şi avem ordinul de începere a lucrărilor. Suntem conștienți că acesta este doar începutul și că urmează un drum sinuos, la finalul căruia vom putea spune că cei peste 1000 de copii cu probleme, născuți anual în Spitalul Județean Constanța, au șansa la îngrijire medicală corespunzătoare.  Maria a venit pe lume în februarie, la doar 22 de săptămâni. A cântărit 450 de grame şi din prima clipă a avut nevoie de aparate pentru a supravieţui. Aproape că nimeni nu i-a dat o şansă, însă medicii au luptat secundă de secundă pentru ea, deoarece Maria era prea mică pentru a lupta. Însă ea devenea mai puternică cu fiecare zi ce trecea. La aproape o lună şi jumătate, avea 700 de grame. Un om mic avea de dus o luptă mare. Ca Maria, sunt sute de copii care au nevoie de o structură modernă și eficientă, în concordanță cu cele mai înalte standarde din domeniul medical.

Maria este un miracol şi în secţia de terapie intensivă se petrec, zilnic, miracole. Însă bebeluşii aceştia speciali nu au nevoie numai de miracole, ci de condiţii moderne de tratament, de aparatură şi tehnologie nouă, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Până în prezent, pe parcursul celor câteva luni de muncă asiduă, am trecut de mai multe ori de la agonie (momente de oprire a proiectului) până la extaz. Însă, orice s-ar întâmpla, știm că luptăm pentru soarta a mii de copii cu probleme şi că toate problemele birocratice au în final soluţii pozitive atunci când există dorinţa de a le rezolva.

În afară de construcţia efectivă, o componentă importantă a implicării noastre o constituie pregătirea medicilor constănţeni pentru a putea lucra într-un astfel de centru modern, efort început cu ceva timp în urmă şi pe care îl vom susține în continuare. O altă atribuție pe care o avem este să ne asigurăm de buna desfăşurare a activităţii, monitorizarea în general – ca şi în cadrul centrului Focus – a unei desfăşurări optime a actului medical pentru o bună îngrijire a micuţilor.

Copiii aflaţi acum sub tratament în secția de neonatologie  au fost mutaţi într-o zonă de tranzit, la etajul 9 al Spitalului Judeţean Constanţa, zonă amenajată şi securizată pentru micuţii pacienţi.

Știm că nimic din cele de mai sus nu ar fi fost posibil fără implicarea unor oameni frumoși la suflet, care îndrăznesc să-și seteze obiective, aparent de neatins. În cele din urmă, renovarea secției de Terapie Intensivă Nou-născuţi şi a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa este despre lupta pentru viață și despre încrederea că „mai binele” este posibil.

Dacă doriți să susțineți proiectul, iata cum puteți ajuta:

Persoanele fizice pot sprijini Asociația Dăruiește Aripi direcționînd 2% din impozitul pe venit.

Companiile pot contribui cu 20% din impozitul pe profit.

Vă mulțumim!

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online