Dezvoltarea rețelei de oncologie pediatrică de proximitate la nivel local

Copiii cu cancer necesită îngrijire medicală specializată atent monitorizată și neîntreruptă pe termen lung.

Deoarece este o boala rară (1 la 10.000 cazuri), în țara noastră există 12 secții de onco-hematologie pediatrică, dispuse în 8 județe din totalul de 42, suficiente pentru numărul de copii cu cancer din țara noastră. Ceea ce lipsește sunt serviciile de asistență locală, aproape de casa copilului.  

Dintre acestea, în doar 4 județe (Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara) există 7 centre specializate în tratarea specifică a cancerului la copii, iar în celelalte 4 județe (Constanța, Brașov, Mureș și Dolj) există 5 secții locale de oncologie pediatrică cu posibilitate limitată în abordarea integrală.

Pe parcursul tratamentului copilul este constrâns să facă nenumarate drumuri către secția de oncologie pediatrică în care este tratat, acesta aflându-se deseori la sute de km față de casa lui. Aceste drumuri dese și lungi îi solicită pe copii atât fizic cât și mental, iar pentru familiile afectate efortul financiar este câteodată greu de suportat, afectând dezvoltarea socială, emoțională și educațională a copilului.

Lipsa capacității de monitorizare și suport în afara secțiilor de specialitate duce la suprasolicitarea lor cu servicii pe care pacienții le-ar putea primi aproape de casa lor. Astfel medicii ar putea îngriji mai bine copiii care necesită internare în secțiile de specialitate.

Asociația Dăruiește Aripi propune crearea rețelei naționale de îngrijire de proximitate a copiilor cu cancer la nivel local, care să acopere unele servicii medicale din planul de îngrijire stabilit de medicul curant care se pot efectua în condiții de siguranță în clinici locale de oncologie pediatrică sau de pediatrie. Câteva exemple pot fi: administrarea unor terapii de suport, monitorizarea dintre curele de chimioterapie, recoltarea de analize, efectuarea imagisticii, evaluarea clinică, îngrijirea paliativă, toate acestea fiind realizate la recomandarea, cu indicațiile și sub atenta monitorizare a medicului curant aflat la distanță.

Ne propunem conectarea specialiștilor oncologi pediatri cu specialiști pediatri din spitalele locale în vederea îngrijirii integrate în echipă a copiilor cu cancer.

Platforma DARA pe care o dezvoltăm este instrumentul care conectează specialiștii și face posibilă această îngrijire atentă în echipă (central-local) a copiilor cu cancer.

De exemplu, la externarea pacientului din centrele de oncologie pediatrică este notificat medicul din teritoriu care preia în grijă pacientul prin intermediul platformei, iar acesta urmează recomandarile medicului curant care vor fi efectuate în teritoriu. Rezultatele recomandărilor sunt înregistrate în platforma DARA și pot fi vizualizate instant de medicul curant sau de orice alt medic din echipa multidisciplinară, prin notificări pe telefon, dându-le acestora posibilitatea de intervenție rapidă.

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online