Hrană pentru gânduri

Bun  venit la o ediție specială a newsletter-ului nostru, în care nu vom vorbi doar despre activitatea noastră, ci despre ceea ce ne preocupă mintea în ultimele săptămâni.

Următorul articol este o traducere adaptată și parțială (și deloc la fel de savuroasă) din articolul acesta, care, după părerea noastră, este unul dintre cele mai bune pe care le-am citit.

Lectură plăcută!

Adevăratul motiv pentru care trebuie să stai acasă.

Deși, să stai acasă, din perspectiva riscului individual, pare o măsură inutilă și oarecum excesivă, din perspectiva riscului sistemic, este singurul lucru prudent de făcut. Cu cât mai mulți oameni ies și vin în contact unul cu altul, cu atât virusul se răspândește mai repede și, în funcție de cum se răspândește, cu atât spitalele se supraaglomerează și cu cât spitalele sunt mai debordate de situație, cu atât mai mulți oameni mor inutil.

Deci, nu, poate că tu și eu nu vom muri. Poate nici nu ne vom îmbolnăvi. Dar putem să îi îmbolnăvim pe alții și aceștia pot să moară. Cam asta e, simplist vorbind, acum, situația în care ne aflăm.

Ce preferi: criză de sănătate sau criză economică?

Se estimează că 30% din întreprinderile mici din China s-au închis. Japonia și-a închis toate școlile pentru luna martie, trimițând aproape un milion de profesori acasă, fără muncă. Mii de zboruri, croaziere, conferințe și evenimente sunt anulate în întreagă lume.

Dacă se acționează prudent pentru sănătatea populației, apare un nou risc sistemic: cade economia. Dar dacă încerci să eviți criză economică prin încurajarea oamenilor să își ducă viață normal, se exacerbează riscul unei crize de sănătate publică.

Este interesant să vedem cum diferite culturi abordează foarte diferit situația. Unele țări sunt în mod clar mai dispuse să renunțe la stabilitatea economică de dragul sănătății publice. Alte țări sunt dispuse să riște o criză de sănătate de dragul stabilității economice pe termen scurt.

Și apoi mai e și Coreea de Nord, care l-a executat pe primul pacient, testat pozitiv cu coronavirus.

Paradigmele cognitive în acțiune 

Sunt două tipuri de gândiri, fie – „Vine sfârșitul lumii, maică!” sau „Pff, asta e o prostie inventată!”. Adevărul este întotdeauna undeva la mijloc: individual nu riscăm foarte mult, la scară largă însă, riscul este mult mai mare. Și asta pentru că mințile noastre gândesc liniar, mai degrabă, decât exponențial.

 Avem tendința să ne concentrăm pe soluții unice, mai degrabă, în loc să ne perfecționăm obiceiurile zilnice, în mod regulat și care, pe termen lung, ne aduc mai multe beneficii. De exemplu, purtarea unei măști este aproape inutilă. Însă o dietă sănătoasă, fructele, legumele, vitaminele C și D consumate în mod regulat (n.r. dacă sunteți deficienți) vor îmbunătăți reacția sistemului imunitar.

Sincer, cel mai bun lucru pe care îl puteți face chiar acum pentru a vă proteja de coronavirus este același lucru pe care ar fi trebuit să îl faceți oricum: să mâncați sănătos, să beți cu măsură, să nu fumați deloc. Și da, spălați-vă naibii, mâinile.

Așa că, stați în siguranță, curați, acasă(pe cât posibil) și amânați vizita la bunici în perioada asta.

 

 

 

 

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online