Hrană pentru gânduri: Tendințe sociale

Suntem un grup de oameni care își dedică viața celor aflați în nevoie. Dincolo de programele de protecție socială care se adresează global sărăciei, noi suntem specializați într-un segment care nu este acoperit specific de către stat. Sprijinim copii bolnavi de boli rare, în special pe cei afectați de cancer.

De ce o facem? Există oameni pentru care motivul este atât de evident încât nu își mai pun această întrebare. Există însă și altă categorie de oameni, care sunt concentrați pe alte activități și care au nevoie de răspunsuri punctuale. Avem nevoie de ambele categorii. Fiecare are rolul lui în societate. Ce este la fel de evident însă, este faptul că din ce în ce mai mult, efortul îndreptat către nevoile sociale este din ce în ce mai apropiat de efortul îndreptat către nevoile economice. În ultimul timp, ne este din ce în ce mai greu să vorbim la persoana I despre proiectele noastre, așa cum oamenilor din business le este din ce în ce mai greu să vândă un produs sau un serviciu fără a îl conecta cu rezolvarea unui neajuns social. Acest curent numit corporate social responsibility, s-a extins până la a se integra mai mult sau mai puțin în business.

Un exemplu: ce produse ați cumpăra mai întâi, având în vedere că ar avea aceeași calitate: produsele unei companii pentru care o parte importantă din valoarea încasată merge către construcția unui lanț de distribuție transparent în zonele sărace în așa fel încât fiecare să câștige ce merită? Sau produsele unei alte companii care nu este legată în nici un fel de un neajuns social? Cine răspunde cu „I” la această întrebare a înțeles direcția către care ne îndreptăm cu pași repezi. Cine răspunde cu „II”, înseamnă că încă nu a ajuns la nivelul de înțelegere a fenomenului. De ce se întâmplă asta? De obicei pentru că nu sunt destule companii responsabile în fiecare domeniu, în așa fel încât să poți să alegi. Este posibil ca și comunicarea să sufere pe alocuri. Ce este clar însă, este tendința și dorința de a ne implica social. Fie direct, fie indirect.

Suntem bucuroși, pe de o parte, că putem lansa noi proiecte acolo unde este nevoie iar pe de altă parte suntem bucuroși cu direcția în care se îndreaptă societatea, dinspre capitalism sălbatic, înspre capitalism moderat cu accente de socialism, urmând să ajungă într-o zona de intersecție în care cei mai bogați vor avea grijă de cei necăjiți, făcând distincția totuși – pe care protecția socială nu o face astăzi – între cei ce vor să muncească și cei care nu o fac.

Societatea evoluează dinspre satisfacerea nevoilor primare înspre satisfacerea celor superioare și, chiar dacă acest fenomen nu aduce mai multă fericire – fericirea fiind un mecanism separat care nu ține cont de satisfacții – el aduce mai multe premise pentru un trai bun. Știm, sunt multe mecanisme care stimulează evoluția și multe au efecte secundare negative, însă nu avem de ales decât să mergem cu toții acolo unde se pare că iarba ar fi mai verde.

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online