Între idei și rezultate

Societatea este construită în așa fel încât tot ceea ce contează în cadrul unui proiect sunt ideile inițiale și rezultatele finale. Ei bine, ideile cuprind în cea mai mare parte inovația, nevoia socială identificată după luni sau poate chiar ani de căutări. Ideile nu vin noaptea, ca o străfulgerare a minții. Ele sunt construite solid, având mai întâi un fundament practic, pentru ca mai apoi să li se adauge o infrastructură teoretică. Pentru ca ele să funcționeze, aceste două componente trebuie să fie compatibile, iar cei implicați în întregul proces să fie motivați.

Nu ne sfiim să spunem că multe astfel de idei rămân „inaplicabile”, deși stârnesc entuziasm odată cu apariția lor. Abilitatea noastră însă trebuie să stea în evaluarea continuă a îndeplinirii regulilor de mai sus, cât și în găsirea momentului optim în care ideile pot fi puse în practică. Și asta pentru că momentul în care ideile pot fi implementate este crucial. Momentul decide viabilitatea lor, succesul lor potențial.

Pe de altă parte, rezultatele sunt sinteza anilor de muncă, de provocări, de reușite și de eșecuri. Pentru ca rezultatele să poată fi evidențiate însă, ele trebuie să fie măsurate de-a lungul derulării procesului. Altfel, întregul demers ce este denumit generic „proiect” rămâne doar un exercițiu de marketing și PR.

Cei ce ne urmăresc și ne sprijină trebuie să știe că, pentru noi, cel mai important aspect este ceea ce se întâmplă de-a lungul timpului, zbaterile zilnice, problemele ce au nevoie de rezolvare pentru ca totul să poată merge mai departe. Totul începe cu birocrația, cu documentația ce trebuie pusă cap la cap, astfel încât lucrurile să se poată întâmpla. Autorizații de construcție, autorizații de mediu, avize ISU, soluții tehnice, autorizații de funcționare, toate acestea fiind necesar a fi depuse și finalizate de obicei în numele altor entități. Urmează eforturile de implementare propriu-zisă, dintre care eforturile de asamblare a resursei umane sunt cele mai complicate.

Nevoia de a găsi persoanele potrivite pentru a implementa proiecte este, și în cazul nostru, cea mai grea sarcină, așa cum este și în cazul tuturor angajatorilor din România. Iar pentru noi este chiar mai complicată întrucât toate resursele sunt externe, angajați ai beneficiarului proiectului nostru. O provocare extrem de importantă însă este continuitatea eforturilor noastre: felul în care rezultatele se referă la o perioadă de timp cât mai lungă.

Efectele instantanee sunt cel mai ușor de obținut. Însă zâmbetul unui copil trebuie să se transforme în șansa lui de mai bine. Un singur zâmbet, urmat apoi de aceeași suferință, rămâne numai o grimasă care nu poate genera speranță pentru viitor. Acesta este motivul pentru care ideile și rezultatele rapide nu sunt niciodată totul. Ele vor continua însă sa fie vedetele principale în eforturile noastre de a genera speranță. Și vrem nu vrem, vor continua să fie oglinda proiectelor noastre de fiecare zi.

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online