Mergem acasă la copiii cu cancer din București și județele învecinate

A venit Moș Nicolae la secția de onco-pediatrie a Institutului Oncologic București (IOB) cu podoabe, cadouri pentru copiii internați aici și cu zumzăiala de fiecare zi a echipei medicale. Cei mici așteaptă cuminți să fie văzuți de medicul curant pentru controalele de rutină, înarmați cu o răbdare pe care nu mulți dintre “oamenii mari” o au pe final de an.

Cei mai mulți dintre micii luptători cu cancerul sunt însă cu gândul la bradul de acasă și la prieteni. Unii dintre ei trebuie să rămână în spital pe perioada sărbătorilor, la fel ca și medicii și asistentele care nu au cum să ia pauză. Pentru că nici cancerul nu ia pauză.

Copiii care pot pleca acasă au posibilitatea să fie incluși într-un program de asistență la domiciliu, printr-o inițiativă lansată de Dăruiește Aripi la finalul lunii august a acestui an. Echipe formate din personal medical de la Institutul Oncologic București și din specialiști ai Asociației noastre vizitează copii din București și șapte județe învecinate pentru recoltare de analize, monitorizarea între curele de chimioterapie, consiliere psihologică a întregii familii și multe alte servicii. Toate acestea se desfășoară sub îndrumarea medicului curant, printr-o abordare inovatoare care economisește timp pentru personalul din spital, dar mai ales pentru familie. De cele mai multe ori, părinții și copiii sunt nevoiți să  petreacă ore bune pe drum sau în așteptare pe holurile de la IOB.

Cel mai tânăr dintre pacienții incluși în program are doar opt luni. Un suflețel fragil pe care toată echipa noastră, 17 persoane cu totul, vrea să îl vadă bine cât mai repede. Doar că binele pentru copiii cu cancer este un concept relativ, evaluat la cinci ani după terminarea tratamentului și, în timp, la adolescență și după majorat. Noi ne-am propus să intervenim cât mai repede pe parcursul acestui drum și, pe baza experienței programelor de asistență la domiciliu din Muntenia și Dobrogea, să extindem modelul în toată țara. Vrem ca împreună, echipa Dăruiește Aripi, rețeaua de spitale publice de onco-hematologie pediatrică din toată țara, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, să rescriem parcursul tuturor acestor copii și să îi vedem, peste ani, cum își țin în brațe proprii copii, în fața bradului de Sărbători.

Octav Ganea – Inquam Photos

Autor: Raluca Bragarea

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online