Să ne încurajăm copiii să își urmeze visele

Mai în glumă, mai în serios, proiectul de educație în școli prinde rădăcini din ce în ce mai adânci. Din ce în ce mai mulți părinți și profesori vor să se alăture efortului nostru și asta înseamnă că din ce în ce mai mulți copii vor avea acces la conturarea personalității, prin aportul nemijlocit al nevoii de cunoaștere. Realizăm astfel că educația are un rol extrem de important în eforturile pe care comunitatea ar trebui să le depună. Cel putin la fel de important ca și sănătatea.

Realizăm că, adresându-ne educației, construim baza pentru ca generația viitoare să realizeze proiecte în sănătate și nu numai. Acest proiect este numai un început timid, pentru că România este în urma țărilor civilizate din punctul de vedere al rezultatului procesului educativ. Nu mai puțin de 45% dintre tinerii de clasa a șaptea nu sunt capabili să rezolve o problemă simplă de matematică, ceea ce ne arată că ai noștri copii fac parte din pătura superioară de 20% a copiilor competitivi. Sub acest nivel, este dezastru. Atâta timp cât copiii noștri sunt acceptați în occident și merg fără probleme la universități de renume, considerăm că educația lor este desăvârșită și mai mult, că educația tuturor copiilor este de calitate.

Obișnuim să spunem că fiecare are șansa lui și că doar cine nu vrea nu învață. Adevărul este șocant de departe însă. România nu creează condiții pentru ca generația noastră tânără să evolueze. Pentru ca în următorul deceniu să fim mai competitivi, mai inovatori și, una peste alta, mai eficient educați. Pentru că „bine” devine extrem de subiectiv. Binele nostru este altul decât „binele” altuia. Eficiența însă ține de fiecare persoană în parte. Voi fi eficient dacă voi învăța să fac ceea ce mă avantajează. Va deveni plăcerea mea și mulțumirea mea zilnică atâta timp cât activitatea în care mă specializez se potrivește aptitudinilor mele. Școala noastră este sterilă. Nu face nici o diferență în funcție de înclinațiile fiecăruia. Împărtirea se face în liceu, însă copiii nu sunt nici pe departe încurajați să își urmeze visele. Este nevoie de o restructurare masiva a sistemului. Însă cineva trebuie să înceapa de undeva. Poate că vom fi chiar noi. Cine știe? Așteptăm părerea voastră la alina@daruiestearipi.ro.

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online