Seara caritabila pentru Centrul Medical FOCUS

Seara caritabila

Rotaract Club Constanta care sustine asociatia Daruieste Aripi a organizat sambata un seara eveniment caritabil de exceptie cu scopul de a contribui la modernizarea Centrului Medical Focus .

O seara greceasca in care  Galani Ionuti si  Ansamblul Elpis au  oferit  un spectacol impresionant celor peste 300 de persoane care au participat .

A tinut discurs  Alina Vasea presedinta Asociatiei Daruieste Aripi

Doamna doctor Apostol Adriana care nu a putut participa la eveniment din cause medicale ne- a transmis discursul pe care il avea pregatit pentru eveniment.

Discursul doamnei doctor:

Cancerul nu este o singura boala.

 Tipurile de cancer care apar la copil sunt in general diferite de ale  adultului.

La fiecare 5-6 saptamani apare un caz nou , in comunitatea noastra. In fiecare an pierdem 2-3 copii cu acesta boala.

Din pacate, cauzele celor mai multor cancere la copil nu se cunosc  si nici nu poate fi prevenit.

Cancerul nu discrimineaza. Poate afecta orice copil indiferent de statutul  lui socio-economic si cultural.

60% din copii supravietuiesc acestei boli. Varsta medie de deces este de 8 ani. Cel mai mic copil diagnosticat cu acesta boala , in orasul nostrum  a avut 3 LUNI.

 2/3 din supavietuitori,  din pacate,  au probleme medicale cronice,  iar riscul de a face un nou cancer este de 10 ori mai mare, fata de restul populatiei.

In lume acesta boala a crescut in ultimii 20 de ani cu 29%.

Cand un copil este diagnosticat cu acesta boala, intreaga familie este afectata. Este imposibil  de masurat impactul  asupra copilului si intregii familii. Copilaria lui aproape dispare si incepe lupta cu o boala necrutatoare. Este greu de imaginat , dar acesti copii sunt bolnavi 365 de zile pe an, iar chimioterapia, punctiile lombare, punctiile medulare, transfuziile de sange , implantarea cateterelor centrale,  incep si se succed  intr-un ritm aproape matematic.

Incepe lungul drum al prezentarilor la spital, intr-un mediu neprietenos, lung si   intortocheat, cu multe obstacole (lift, oameni de paza , perioade de carantina ) ,  cu multe momente de suferinta .

Dupa terminarea chimioterapiei, apare o noua etapa  in viata lor , cea de supraveghere oncologica, de 5 ANI, deci continua sa vina la controale periodice, in care  suferinta fizica diminueaza dar  incepe temerea revenirii bolii.

Acesta este descrierea succinta a calvarului prin care trece un copil de cativa anisori, care nu prea intelege ce I se intampla si nimeni nu poate sa-I raspunda la intrebarea   DE CE EU ?

Ce mi-a mai ramas mie, medicul lor sa fac pentru ei? Un mediu prietenos, la care sa ajunga  fara prea mult efort, unde sa-i intalneasca pe  ceilalti copii, cu aceeasi suferinta, sa capete speranta ca se vor face bine.

Comunitatea  noastra a inteles ca acesti copii au nevoi speciale si de aceea  am reusit sa infiintam  acest    CENTRU MEDICAL DE ZI in cadrul SCJU SF APOSTOL  ANDREI, in cadrul caruia se vor derula pe langa activitatile medicale de diagnostic, tratament si ingrijiri paliative si activitati profesionale cursuri pentru asistentele medicale, medici rezidenti, schimburi de informatii cu ceilalti medici oncopediatri din tara (aprox 22 medici ) si din strainatate .

 
Va multumesc ca ati inteles ca UN COPIL NU SE POATE LUPTA SINGUR CU ACESTA BOALA.”

Discursul Alinei Vasea

Buna seara, 

Nu sunt un bun vorbitor. Poate ca ar fi fost de mare ajutor un speech bine pregatit. Sunt insa aici pentru a va vorbi despre un proiect de suflet si este greu sa asezi sufletul in cuvinte. Va rog sa imi iertati emotiile…Nu pare a fi locul, dar as dori sa va intreb cum va simtiti cand va este rau, cand va doare stomacul, cand ati racit si gatul va inteapa. Sa amintesc faimoasa durere de masea? Doare numai gandul, nu-i asa? …Ei, mult mai faimos este cancerul. si mai ales atunci cand ataca copii. Pe ei, ce care de abia au invatat ca a trai este minunat.Am fost si inca mai sunt in voluntar in asociatii umanitare care sprijina pacientii diagnosticati cu afectiuni oncologice. Am vazut cum se lupta cu boala, cu spaima, cu durerea. Si din pacate se lupta si cu indiferenta statului, cu neputinta si din pacate de multe ori neglijenta din spitalele romanesti. Multi intre ei sunt diagnosticati gresit, pierzand astfel sansa de a se lupta corect cu boala. Nu exista toate medicamentele de care au nevoie. Stau inchisi in spitale care arata ca niste inchisori, in timp ce trupurile si sufletele le sunt sfasiate.Am vazut si cum arata spitalele din strainatate. Cum sunt tratati acolo. Cum spatiile, frumos amenajate, ii ajuta sa tolereze mai usor intepaturi,branule, stari de rau… Cum in timpul chimioterapiei se uita la tv sau joaca puzzle.Impreuna cu d-na Dr. Adriana Apostol, am initiat un proiect in cadrul SCJU Constanta, un Centru de zi pentru diagnosticarea precoce, tratarea, monitorizarea si sustinerea familiilor copiilor bolnavi de cancer din zona de SE a Romaniei. Am rugat autoritatile sa aloce un spatiu pt acest Centru. Am strans deja fonduri cu ajutorul multor oameni minunati din Constanta si voi strange in continuare bani pentru amenajarea centrului, pentru nevoile acestor copii chinuiti.Centrului este localizat in perimetrul ambulatoriu al SCJU Constanta, constructia este finalizata, au mai ramas de achizitionat  o parte din echipamentele medicale. Suma totala necesara pentru finalizarea proiectului este 120.000 euro, pana acum am strans 100.000 euro. Speram ca restul sumei necesare pentru finalizarea proiectului sa fie stransa cat mai curand.Sper sa va alaturati noua, sa visati impreuna cu noi. Si sa implinim acest vis impreuna. Sa le oferim conditii mai bune: daca tot trebuie sa lupte cu boala, atat de micuti fiind, macar sa facem in asa fel incat „camplul de lupta”, spitalul, sa nu sprijine monstrul, ci pe micii luptatori.

 Multi dintre noi doneaza impulsiv, atunci cand aflam despre un caz mediatizat puternic in presa/ televiziune. Este un gest minunat sa ajutam un om. Insa in spatele unui pacient care ajunge cunoscut sunt sute, pe termen lung mii de alti pacienti, despre care nu afla nimeni, niciodata.

Donand aceeasi suma catre un proiect cum este acesta,  ajutati in acelasi timp si in aceeasi masura 300 de copii deja diagnosticati care au nevoie de acest Centru.

Unul dintre putinele lucruri generoase din legislatia romaneasca il reprezinta posibilitatea de a redirectiona 20% din impozitul pe profit de catre companii si 2% din impozitul pe venit catre o organizatie non profit. Aceasta facilitate ofera posibilitatea de a ajuta, directionand o parte din impozitul care oricum s-ar plati, dar s-ar plati statului. 

Pentru informatii suplimentare privind proiectul sau detalii privind posibilitatea de a redirectiona o parte din impozit va stau la dispoziţie.

In incheiere, va multumesc mult ca sunteţi aici, va multumesc pentru dorinţa de a ajuta, pentru că mi-ati permis sa va fac cunoscut visul nostru de a susţine micuţii eroi care se lupta cu boala. Pentru mine, pentru noi, cei implicaţi în acest proiect, ei sunt eroi.

Eu ales sa ma implic, sa nu ma multumesc sa astept sa faca statul si sa ma limitez doar la a fi revoltata ca el, statul, nu face mare lucru. Este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodata. Ei, micutii luptatori mi-au schimbat viziunea asuupra vietii, asupra lumi. M-au facut sa vreau mereu mai mult, mereu mai bine pentru ei. M-au facut sa cred ca fiecare dintre noi poate schimba lumea in bine. 

Mai mult decat aş putea spune eu, poate spune un reprezentant al micilor luptători cărora acest centru le este destinat. Il voi lasa pe el acum sa vorbeasca sufletelor dumneavoastra.  El si imaginile din centru – veţi vedea cum a fost, veti vedea cum este acum.
Sper sa vedem impreuna în curand si imagini cu Centrul finalizat.

Va multumesc! 

Multumim tuturor  celor care ne sustin si multumim pentru seara greceasca de care am avut parte !
Toata stima noastra!

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online