Soarele răsare mai întâi la Constanța

Aceasta nu este o metaforă, este  realitatea. Constanța este în extremitatea estică a țării și primele clipe ale răsăritului de soare devin realitate aici. Este desigur o întâmplare, dar într-un fel sau altul, această coincidență se aplică treptat copiilor bolnavi de cancer din toată țara. Am început la Constanța și acest oraș minunat rămâne în sufletul nostru „acasă”, pentru totdeauna. Acest destin însă, își întinde aripile încet, încet, asupra țării întregi. Pentru că proiectele reușite au această energie proprie care le face necesare tuturor copiilor suferinzi în același timp.

Cele două proiecte care au început local și acum tind să devină proiecte naționale sunt Circuitul Încrederii si al Speranței – îngrijiri la domiciliul copiilor bolnavi de cancer și Registrul Național al Copiilor Bolnavi de Cancer. Să le luăm pe rând: dacă de îngrijirile la domiciliu au avut parte anul trecut sute de copii suferinzi din Dobrogea, de același tratament se pregătesc acum și copiii din jurul Bucureștiului. Aceleași proceduri, aceiași oameni inimoși pot replica ceva ce a dovedit deja ca funcționează „acasă”. Aceleași nevoi arzătoare, pot descongestiona pe de o parte spitalele, alinând în același timp suferința pacienților.

Celălalt proiect a pornit tot de la Constanța și s-a profilat într-un proiect național cu ecouri până la Bruxelles. Începând din această iarnă, copii bolnavi din Romania sunt înregistrați amănunțit de către centrele din țară, în așa fel încât să putem raporta diverse aspecte Societăților Europene, câștigând astfel acces la tratamente inovative pe de o parte și alegând calea protocoalelor moderne practicate în alte țări mai dezvoltate pe de altă parte. Deși ar putea să pară un proiect fără mare utilitate, acesta este primul pas către organizarea centralizată a îngrijirii naționale, de care copiii bolnavi de cancer vor profita din plin.

Iată cum exportăm proiectele noastre de succes și devenim, cu sau fără voia noastră, jucători naționali în privința acestei afecțiuni pediatrice. Proiectul privind „supraviețuirea” va marca încă un pas în măsurarea rezultatelor. Știm ca eforturile noastre salvează vieți și o vor face în continuare. Ne putem mândri cu ceea ce facem, dar, mai mult decât atât, voi, cei ce sunteți alături de noi, aveți tot dreptul sa vă mândriți cu ceea ce realizăm împreună.

Și să nu uităm: soarele răsare mai întâi la Constanța!

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online