Echipa secției de oncologie pediatrică de la Spitalul Județean Constanta a participat la cursul de comunicare adecvată cu pacienții, susținut de specialiști de la Oxford Medical Training din Marea Britanie.
Luna septembrie a fost la nivel mondial luna conștientizării cancerului la copil. După o vară grea în care echipa de echipa implicată în Circuitul Încrederii și Speranței a parcurs peste 6000 de km în vizite la domiciliul copiilor bolnavi de cancer, se impuneau câteva zile de reflecție asupra greutății psihice ce se acumulează atunci când și la spital și în timpul liber relaționezi cu copii cu cancer și familiile lor. 4 medici și 5 asistente au urmat cursul “Abilități complexe de comunicare pentru personalul medical”, un proiect al Asociației Dăruiește Viață cu sprijinul unor traineri internaționali, desfășurat la București în perioada 3 – 6 octombrie 2019.
S-au abordat teme foarte importante în practica de zi cu zi a medicilor și asistentelor cu accent pe comunicarea cu pacienții, subiect la care marea majoritate a sistemului medical românesc pică cu brio. Cred că numărăm pe degete medicii empatici și profesioniști atunci când trebuie să dea o veste proastă părinților sau care știu cum să comunice eficient cu pacienții astfel încât aceștia să înțeleagă situația în care se află și indicațiile pe care trebuie să le urmeze.
“Noi nu învățăm așa ceva la școală și aici s-au abordat cele mai mari temeri ale noastre. Nu devine în niciun fel mai ușor, cu timpul, cum anume îi voi putea da unui pacient vestea că este într o fază terminală, iar acest curs oferă soluții și moduri de abordare pe care le voi putea aplica în viață mea profesională de aici înainte”, ne-a spus la sfârșit unul din medicii participanți.