Construcția Secției de onco-hematologie și reumatologie pediatrică Constanța

Suma: 176 514 euro
Perioada implementare: martie 2013 – februrarie 2014
Resurse proprii

Lansat în februarie 2014, Centrul Medical Focus este Compartimentul de Onco-Hematologie și Reumatologie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța, singurul din zona de Sud-Est a României. Centrul Medical Focus este specializat în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea copiilor cu cancer, precum și în susținerea familiilor acestora.

„Copiii se simt în siguranță când văd aceleași persoane de fiecare dată când vin la Centru și au încredere, chiar dacă tratamentele sunt grele și îi solicită mult. Între noi s-a creat o legătură, așa cum cred că este firesc să se întâmple în orice relație care implică medici și pacienți.”— Dr. Adriana Apostol, coordonatorul Centrului.

De ce?

 • În România, rata de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer este de sub 50%, comparativ cu Europa, unde rata este de peste 80%.
 • Constanța este unul dintre județele în care numărul copiilor diagnosticați cu cancer depășește media pe țară.
 • Nu exista un centru specializat în SE României, în condițiile în care orice copil diagnosticat cu cancer trebuie să fie monitorizat lunar, timp de cinci ani.
 • Copiii cu afecțiuni oncologice erau expuși din cauza imunității scăzute, fiind nevoiți să împartă aceeași secție de pediatrie cu pacienții cu boli virale. Accesul la consult și tratament era dificil.

Ce am făcut?

 • Am construit o secție în regim ambulatoriu ce deservește copiii diagnosticați cu boli onco-hematologice și reumatologice din Județul Constanța, precum și din județele Tulcea, Galați, Brăila și Călărași.
 • Copiii beneficiază de personal medical specializat și dedicat. Analizele sunt recoltate aici și trimise la laboratorul din spital. Astfel, scade riscul de a contacta alte boli de la copiii bolnavi din spital.
 • Centrul funcționează în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Constanța și include cabinete medicale (doctor oncolog, psiholog și reumatolog), cameră de recoltare analize, cameră dedicată asistentelor, saloane de tratament, sală de curs, spațiu de joacă, recepție și sală de așteptare.

Centrul oferă

 • Diagnosticare precoce –  adresabilitatea părinților este mai facilă, diagnosticarea în stadiu incipient crescând șansa de vindecare, respectiv de supraviețuire.
 • Asistență la domiciliu, în special pentru copiii aflați în fază terminală.
 • Creșterea calității actului medical și accesul la cele mai noi și inovatoare tratamente.
 • Creșterea confortului psihic al copilului precum și al familiei sale, prin administrarea tratamentului în proximitatea casei, sub îndrumarea medicului curant, astfel reducând din perioada de spitalizare în București cu câteva luni. Copiii primesc îngrijire pe timpul zilei, iar seara merg acasă, alături de familie.
 • Spațiu de joacă pentru copii, precum și suport emoțional, informare și consiliere psihologică pentru familie.
 • Organizarea de evenimente pentru copiii bolnavi și familiile acestora.
 • Organizarea de întâlniri medicale, cursuri și conferințe pentru medici și asistenți medicali cu invitați din străinătate.

Cum facem?

 • Centrul a fost dezvoltat la inițiativa și cu aportul profesional al Adriana Apostol, medic primar pediatru, singurul medic supraspecializat în oncologie pediatrică din Constanța.
 • Cu ajutorul comunității de business din Constanța, s-au strâns donații în valoare de 180.000 de euro, suma necesară amenajării spațiului și dotării complete. Ulterior, Dăruiește Aripi a mai desfășurat campanii de strângere de fonduri, donații care au sprijinit activitatea centrului cu resurse ce nu au fost susținute de către spital.

Status proiect

 • Centrul Medical FOCUS a fost inaugurat în luna februarie 2014 și, în prezent, are în evidență peste 400 de copii cu afecțiuni onco-hematologice și reumatologice.
 • Începând cu anul 2018, în cadrul Centrului se dezvoltă un program de deplasare al asistentelor medicale la domiciliul copiilor diagnosticați cu boli cronice grave, onco-hematologice sau boli rare din zonele rurale defavorizate din regiunea Dobrogei. Următorul pas este ca acest program pilot să se transforme într-un exemplu național, pentru ca toți copiii bolnavi din țară să beneficieze de un astfel de sprijin.

Rezultate așteptate

 • Realizarea acestui proiect înseamnă creșterea numărului de pacienți investigați oncologic, rezultând o diagnosticare precoce a cancerului la copii, șanse mai mari de vindecare, respectiv de supraviețuire. De asemenea, s-a urmărit creșterea calității actului medical și a confortului psihic, precum și susținerea copilului bolnav și a familiei sale.

ÎNAINTE

DUPĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.