Construcția Secției de onco-hematologie și reumatologie pediatrică Constanța

Suma: 137 589 euro
Perioada implementare: martie 2013 – februarie 2014
Partener principal: Brise Group

Marele Premiu Gala Societății Civile, ediția a XV a/12 iunie 2017

Premiul I la categoria Sănătate – Gala Societății Civile, ediția a XV a/12 iunie 2017

Premiul pentru Originalitate – Gala Societății Civile, ediția a XV a/12 iunie 2017

Rezultate

  • Toți copiii bolnavi de cancer și alte boli rare din Regiunea de Sud-Est a României (peste 500 la număr) beneficiază de îngrijiri la cele mai înalte standarde clinice, cu personal medical specializat și perfecționat continuu, într-un spațiu special creat pentru nevoile lor, în cadrul Spitalului Județean Constanța.
  • Creșterea accesului la diagnostic timpuriu și servicii oncologice pentru copiii din regiune, rezultând șanse mai mari de supraviețuire și o calitate bună a vieții.
  • Creșterea calității actului medical și a confortului psihic, precum și acoperirea cuprinzătoare (medical, psihologic, social) a nevoilor copilului bolnav și ale familiei sale.

Inaugurată în februarie 2014 și denumită sugestiv Centrul Medical Focus, secția de onco-hematologie și reumatologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța   este singura din regiunea de sud-est a României specializată în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea copiilor cu cancer, precum și în susținerea familiilor acestora.

De ce era nevoie de un astfel de proiect?

Dobrogea este una din regiunile cu cel mai mare număr de copii diagnosticați cu cancer raportat la numărul total de copii. Cu toate acestea, nu a existat până în 2014, în regiune, nicio secție specializată în tratarea corespunzatoare a copiilor bolnavi de cancer și monitorizarea lor pe termen lung.

Copiii cu afecțiuni oncologice erau îngrijiti în cadrul secției de Pediatrie, aflată la etajul 8 al spitalului, cu funcționalități vechi de 50 de ani, fără circuite distincte, fiind obligați să parcurgă aceleasi trasee cu bolnavii de toate vârstele și cu toate patologiile.  Numărul mic de paturi (numai 75 pentru toți copiii și toate afecțiunile pediatrice din județ) făcea ca secția să fie permanent supraaglomerată, pe perioada verii fiind absolut sufocată datorită afluxului suplimentar de pacienți din rândul turiștilor veniți pe litoral în vacanță.

Copii cu cancer aflați după chimioterapie și cei cu alte afecțiuni grave al căror tratament determina scăderea imunității erau tratați în aceleași spațiu cu cei cu afecțiuni virale, acest lucru punându-le viața în pericol.  De altfel, în perioadele de carantină accesul copiilor cu cancer era practic imposibil.

Nu în ultimul rând, lipseau atât dotările cât și expertiza specifică în rândul personalului , atât de importante în oncologia pediatrică.

De cele mai multe ori, familiile erau obligate să meargă la București pentru tratamente și monitorizări de specialitate, drumul și cheltuielile aferente afectând atât copilul cât și întreaga familie.

 Ce am făcut

 • Am construit o secție în regim ambulator – singura din țară – model conceput împreună cu doamna doctor Adriana Apostol, medic pediatru supraspecializat în onco-hematologie pediatrică și inspirat după centrele de referință din Europa de Vest. Acest model de organizare a serviciilor de oncologie pediatrică asigură eficientizarea actului medical și crește confortul copiilor și al familiilor lor.
 • Secția construită de noi deservește copiii diagnosticați cu boli onco-hematologice și reumatologice din județul Constanța, precum și din județele Tulcea, Galați, Brăila și Călărași.
 • Am creat o structura modernă la parterul Spitalului unde copiii beneficiază de circuite separate și de personal medical specializat dedicat. Procedurile se efectuează în cadrul centrului, astfel scade riscul copiilor de a contracta alte boli de la pacienții spitalului.
 • Am construit un spațiu dedicat ce include: cabinete medicale (medic oncolog, psiholog și reumatolog), cameră de recoltare analize, cameră dedicată asistentelor, saloane de tratament, sală de curs, spațiu de joacă, recepție și sală de așteptare.
 • Ca o extensie firească a serviciilor oferite în cadrul Centrului, din anul 2018 am dezvoltat un program de îngrijire la domiciliu pentru copiii din Dobrogea diagnosticați cu boli cronice grave, (onco-hematologice sau alte boli rare) prin care asigurăm continuitatea în monitorizare și suport dincolo de pereții spitalului, în comunitățile unde trăiesc acești copii. Astăzi , pandemia de coronavirus a facut din acest model un imperativ enunțat de toate autoritățile naționale și internaționale în materie, care la unison recomandă dezvoltarea de alternative la spitalizarea convențională pentru a reduce expunerea copiilor imuno-deprimați la riscul infectării cu COVID 19

Servicii:

 • Consultații și explorări diagnostice moderne pentru copiii cu boli onco-hematologice, reumatologice și alte boli rare.
 • Tratamente și proceduri în regim de zi, coordonarea asistenței multi-disciplinare și/ sau multi centrice/trans-frontaliere acolo unde este cazul.
 • Servicii de tip one-stop-shop” – programarea și furnizarea tuturor procedurilor și investigațiilor necesare unui pacient pe parcursul unei singure vizite, pentru a maximiza eficiența timpului petrectut de pacient în centru cu reducerea deplasărilor și a riscurilor pe care acestea le comportă.
 • Monitorizare și consiliere post-terapeutică până la vârsta de 18 ani, orientare și suport pentru servicii medico-sociale de recuperare și (re)inserție socială.
 • Spațiu de joacă pentru copii, precum și suport emoțional, informare și consiliere psihologică pentru familie.
 • Organizarea de evenimente pentru copiii bolnavi și familiile acestora.
 • Organizarea de întâlniri medicale, cursuri și conferințe pentru medici și asistenți medicali cu specialiști din țară și străinătate.

ÎNAINTE

DUPĂ

Meniu