Dezvoltarea și modernizarea serviciilor de onco-hematologie și reumatologie pediatrică din regiunea de sud-est a României

Suma:  82.811,37 lei – 2019
104.955,43 lei – 2018
97.886,31 lei – 2017
Perioada de implementare: februarie 2014 – prezent
Resurse financiare: din donații

 

Inaugurată în februarie 2014, Secția de Onco-Hematologie și Reumatologie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța (Centrul Medical Focus) este singura din zona de Sud-Est a României și singura la nivel național care oferă servicii de diagnostic, tratament și monitorizare pentru copiii cu cancer și alte boli rare în regim ambulator.

Înainte, copiii cu boli onco-hematologice erau internați și tratați împreună cu celelalte patologii în secția de Pediatrie, singura din regiune, situată la etajul 8 al Spitalului Județean Constanța,  veșnic aglomerată și lipsită de confort și cu prea puțină experiență specifică.

În prezent designul, dotările și organizarea serviciilor funcționează într-un spațiu distinct, dedicat exclusiv afecțiunilor onco-hematologice și reumatologice, fiind realizate după modele de referință din Europa de Vest. Centrul răspunde  atat cerințelor de asistență medicală cât și nevoilor psiho-sociale ale copiilor și familiilor.

Construcția și dotarea centrului s-au încheiat în 2014,  dar angajamentul nostru pentru dezvoltarea sa continuă pe termen lung prin implementarea de noi servicii și îmbunătățirea continuă a calității în activitatea acestuia.  Ne asigurăm că personalul este format continuu pentru a ține pasul cu cele mai noi abordări terapeutice, că sunt evaluate și adresate nevoile pacienților și sunt introduse în permanență tehnologii care să minimizeze riscurile și să maximizeze eficiența timpului petrecut în spital.

Este singura secție de onco-hematologie pediatrică din România care oferă îngrijiri la domiciliu în continuitate cu  serviciile de specialitate din spital (Circuitul Încrederii și Speranței).

Rezultate

  • în fiecare an peste 500 copii cu afecțiuni onco-hematologice și reumatologice beneficiază de îngrijire ambulatorie la cele mai înalte standarde, prin servicii dedicate (spațiu și personal medical) doar pentru ei
  • complianța si satisfacția pacienților este maximă – nu există cazuri de abandon al tratamentului
  • riscuri minime de complicații infecțioase – 0 cazuri de infecții nosocomiale la pacienții centrului
  • copiii beneficiază de atenție maximă – 1 asistentă la 2 paturi

Adriana Apostol, MD

Medic primar onco-hematologie pediatrică, conduce secția de onco-hematologie și reumatologie pediatrică a Spitalului Județean de Urgență Constanța.

“Totul a început în 1994, când, după terminarea specializării de Pediatrie, am urmat supraspecializarea de onco-hematologie pediatrică, o specialiate pe care puțini pediatri o îmbrățișează. Gândul că nici un copil nu trebuie să moară de cancer a stat la baza opțiunii mele de a merge pe acest drum.

Trebuie să recunosc că în primii ani de activitate lucrurile au fost departe de a arăta așa cum mă îmi închipuiam eu că ar trebui să funcționeze un asemenea serviciu de sănătate pentru niste copii extrem de vulnerabili. Întâlnirea mea cu Alina și dorința ei necondiționată de a ajuta acești copii mi s-au părut miraculoase. Am pornit împreună în realizarea primului nostru proiect, construcția secției de onco-hematologie pediatrică după standarde moderne. După numai 1 an, în 2014, primii copii au pășit în el. A fost primul vis împlinit alături de Dăruiește Aripi împreună cu susținerea lor necondiționată în funcționarea optimă a acestei secții în sprijinul copiilor bolnavi.

A urmat proiectul de îngriijire la domiciliul copiilor cu boli cronice grave din regiunea noastră, alt vis devenit realitate.

Ajutând acești copii să treacă peste această boală prin proiectele și acțiunile noastre, am demonstrat că această boală poate fi învinsă!

Meniu